Charlotte, NC

The Francis at Stonewall Station

Upscale Living Transforms Stonewall Corridor

status

Completed 2018

client

Crescent Communities

expertise

Mixed Use, Residential

services

Landscape Architecture, Civil Engineering

Homepage Header
Homepage Header

A Vibrant, Connected Community

Luxury amenities, locally-favored retail, and unparalleled light rail access provide a unique urban living experience in Uptown Charlotte and sets the stage for growth throughout the Stonewall Corridor.

Featuring luxury apartments and Uptown Charlotte’s first Whole Foods Market, The Francis at Stonewall Station (formerly Novel Stonewall Station) is transforming the city’s Stonewall Corridor. The final design includes two multi-family buildings with a total of 459 luxury apartments, a 47,000-square-foot Whole Foods Market, and an additional 15,000 square feet of ground-floor shops and restaurants, offering residents every urban convenience. With direct access to the Charlotte Light Rail Stonewall Station, residents enjoy unparalleled access to the LYNX Blue Line, making it easy to travel around the Charlotte region.

LandDesign provided civil engineering and landscape architecture services designing a unique urban living experience that effortlessly integrates residential and mixed use development with direct access to Charlotte’s light rail system. Emphasizing streetscape design and connectivity, the project aims to enhance the area’s walkability, encourage engagement, and become a catalyst for rapid growth in the corridor.

Our Vision

Defining a New Model of Urban Living-Complete with Skyline Views

Homepage Header

Positioned in the up-and-coming Stonewall Corridor of Uptown Charlotte, The Francis offers the very best in upscale urban living. Perched atop the 12-story tower, residents have access to a spacious rooftop lounge with breathtaking views of Uptown Charlotte that complement the urban experience. The amenity deck provides residents with a variety of luxury amenities, including an invisible-edge saltwater swimming pool with private cabanas, outdoor living spaces with fire features, an outdoor kitchen with grilling stations, and a spacious rooftop dog park. Clever design elements create a perfect blend of spaces for working, relaxing, entertaining, and connecting with others.

In addition to private residential amenities, the project also provided streetscape enhancements leading to Stonewall Station. Activated with ground-floor retail, custom wood benches, and landscaped tree pits, the project delivered an accessible and appealing route from the light rail, laying the framework for future growth in the corridor.

The Challenge

A Transit-Oriented Community Catalyst

Homepage Header

Adjacent to the city’s major sports, cultural, and convention destinations and accessible through a dedicated light rail station, the Stonewall Corridor is ripe for growth. The area, however, lacks pedestrian-friendly connections to surrounding destinations and the convenient amenities residents desire. The project needed to draw residents to the corridor by providing unique luxury amenities and desirable retail.

Our Approach

Increase Contribution to the Community

Homepage Header Homepage Header Homepage Header

Physical

Encourage a walkable lifestyle with convenient retail and direct light rail access

Functional

Maximize site use by vertically stacking building uses and resident amenities

Social

Provide high-end amenities that appeal to residents

Homepage Header

Physical

Encourage a walkable lifestyle with convenient retail and direct light rail access

Homepage Header

Functional

Maximize site use by vertically stacking building uses and resident amenities

Homepage Header

Social

Provide high-end amenities that appeal to residents