Charlotte, NC

The Village at SouthPark Mall

Upscale Shopping Destination Turned Dynamic Mixed Use Center

status

Completed 2006

client

Simon Properties

expertise

Retail

services

Landscape Architecture, Civil Engineering

Homepage Header
Homepage Header

Repositioning the Retail Experience

Specialty retail and luxury residences diversify Charlotte’s well-established SouthPark shopping destination, providing a personalized retail, dining, and living experience for the refined consumer.

Positioned on the corner of SouthPark Mall, The Village of SouthPark complements the neighboring upscale shopping mall, bringing new levels of luxury retail and residences to Charlotte’s premier shopping destination. The village center is comprised of a mid-rise mixed use building with 48,000 square feet of street-level retail shops and 150 luxury residential units, as well as a 35,000-square-foot Crate & Barrel anchor store and dedicated below-grade parking. The village is home to a number of distinctive retail options, diversifying the SouthPark Mall offerings and enlivening it with a refined, timeless town center design.

In addition to the Village at SouthPark, LandDesign also provided full landscape architecture and civil engineering design services for the SouthPark Mall expansion, revitalizing the shopping center to fit the needs of today’s consumer.

Our Vision

Establish a Walkable Main Street

Homepage Header

Modeled after Knightsbridge, a high-end residential and retail district in central London, The Village of SouthPark mixes specialty retail and dining with housing, repositioning the single-use mall into a well-integrated community. The horseshoe-shaped building is designed around an urban main street, providing an elegant shopping experience at a comfortable pedestrian scale for shoppers to see and be seen.

Taking cues from fine Southern gardens, the elements of main street include brick sidewalks, cobblestone paving accents and large stone planters, with views terminating at a central vista. Garden trellises covered with Carolina Jessamine vines provide a charming setting for shoppers to linger, while the dining plaza invites larger gatherings in a park-like setting around a central water feature. With opportunities to meet, mingle, stroll, and discover, the timeless design creates a memorable place for Charlotte, redefining SouthPark Mall as a high-density mixed use center rather than a single shopping destination.

The Challenge

Establish a New Mixed Use Center in an Existing Retail Destination

Homepage Header

Adjacent to the largest shopping mall in the Carolinas, the small mixed use project needed a unique but complementary identity to capture the attention of the sophisticated consumer. Through a refined town center design, the Village of SouthPark seeks to differentiate itself from its competition, transforming the shopping mall experience into a dynamic mixed use center.

Our Approach

Deliver a Differentiated Retail Experience that Leverages SouthPark’s Upscale Brand

Homepage Header Homepage Header Homepage Header

Physical

Blend new development with SouthPark Mall’s established upscale brand.

Functional

Integrate the village with the mall via vehicular and pedestrian bridges.

Social

Create an exclusive experience for shoppers through timeless design.

Homepage Header

Physical

Blend new development with SouthPark Mall’s established upscale brand.

Homepage Header

Functional

Integrate the village with the mall via vehicular and pedestrian bridges.

Homepage Header

Social

Create an exclusive experience for shoppers through timeless design.